tisdag 27 februari 2007

Socialistisk salami

***EXTRA EXTRA - REVOLUTION I ENSKEDEKÖK - FOLKET HAR TAGIT MAKTEN ÖVER PRODUKTIONSMEDLEN - EXTRA EXTRA***

Efter arbetstid på måndagskvällen tog folket makten i ett litet kök i Enskededalen och startade salamitillverkning med egna produktionsmedel. Helt oblodig var inte denna revolutionära händelse när grisens ena skinka hackades i småbitar tillsammans med en lagom mängd av samma gris späck. Mat och Politik möter en uppspelt och stolt korvrevolutionär dagen efter.
Mat och Politik: På vilket sätt blev den här salamin socialistisk?
Korvrevolutionär K: Den är följden av ett kollektivt arbete där vi med egna produktionsmedel arbetade efter var och ens förmåga för att tillfredsställa var och ens behov. Mina behov av att få göra korv var överväldigande, men förmågan var otillräcklig visade det sig sent omsider när själva fjälsterstoppandet skulle påbörjas, men då kom L till min hjälp, med något mindre behov men desto större förmåga till fjälsterhantering.
M o P: Hur började det hela egentligen?
K K: Det var en alldeles naturlig följd av korvhegemonins förtryck i dagens samhälle. Det bedrövliga tillståndet på korvfronten har alienerat folket så till den grad att vi nu drivs in i en revolutionär småskalig egenproduktion av salami.
M o P: Du menar att Mamma Scans produkter är för torftiga?
K K: Ha! Borgerlig propaganda! Vater Scan, menar du? Ja, Pater Scan har till slut fallit på eget grep med sina smak- och ideologilösa korvplagiat. Inte går det i längden att sälja allt mer undermåliga produkter till folket och tro att det inte leder till uppror till slut. Därför är revolutionen oundviklig, eftersom kapitalismen och nyliberalismen oundvikligen leder till allt sämre kvalitet. Sämre kvalitet är den enda möjliga följden i en ekonomisk verklighet där vinstmaximering är ledstjärnan. Frågan är bara om upproret kommer att ledas av de på smak och njutning utsvultna konsumenterna eller av de självförrädande arbetarna inom Svenskt Köttimperium.
M o P: Men socialism har väl inte alltid lett till hög kvalitet?
K K: Nej, inte historiskt, men vi socialister lär å andra sidan av våra misstag. Och nu är det dags att inse att kvalitet, hantverk, mångfald och närproduktion går hand i hand med komplexa smaker, njutning och socialism. Och vi får inte glömma solidariteten med dem som producerar matvarorna vi njuter av och med dem som fortfarande arbetar under det kapitalistiska imperialistiska förtrycket.
M o P: Du menar att vi ska känna empati med tredje världens arbetare?
K K: Nej! Solidaritet är någonting mycket mer. Solidaritet innebär en treenighet av analys, medkänsla och handling. Empati är borgarnas ord för ett snyftande medlidande som upplöses i självförhärligande allmosegivande. Vi handlar politiskt på alla nivåer för att förändra världen.
M o P: Så vad gör du då om projektet med den socialistiska salamin misslyckas? Innebär inte det att socialismen är ett ideologiskt misslyckande?
K K: Nej, det innebär bara att korven misslyckades. Då gör vi en ny. Upproret sprider sig i köken och alla misslyckanden i produktionen förvaltar vi, så att vi lär oss. Och med våra gemensamma erfarenheter, kunskap och lärdom kommer vi en dag att lyckas med både den perfekta socialistiska salamin och den njutningsfyllda revolutionen!
M o P: Så hur gjorde du?
K K: Så här!
Ett drygt kilo av den lilla grisskinkan, noga rensad från fett och hinnor och hackad
Ett drygt kvarts kilo fint fast vitt späck från under svålen på grisen skuret i ärtstora bitar
40 g salt
2,5 dl rödvin
1 ½ vitlöksklyfta
1 krm salpeter

2 msk svartpeppar från madagaskar, mycket grovt krossad
2 msk fänkålsfrön, mortlade
½ dl surdeg
rakfjälster
  1. Lägg fjälstren i blöt
  2. Rensa noga och hacka skinkan bit för bit och kylförvara det som du inte håller på med för tillfället
  3. Skär späcket och håll också det mycket kallt
  4. Blanda kryddorna med vinet
  5. Blanda i kött och späck
  6. Blanda i surdegen
  7. Skölj fjälstrena noga genom att spola rinnande vatten genom dem flera gånger
  8. Fyll fjälster i lagom längder
  9. Knyt ihop fjälstret
  10. Knyt en knut med kokat bomullssnöre innanför fjälsterknuten
  11. Häng upp att torka i svalt utrymme (c:a 12-15 grader)
Köttrensandet och hackanden och skärandet tar väldigt lång tid. Håll bara lite av köttet i taget utanför kylen och håll köket så kallt det går. Använd också engångsgummihandskar. Jag hackar köttet för hand för att jag inte har en skiva till köttkvarnen som jag tycker mal tillräckligt grovt.


Själva fjälsterfyllandet är också trixigare än man tror och man måste absolut vara två personer de första gångerna.


Saltmängden är egentligen för stor - 4 % i stället för 3% - men får mig att känna mig tryggare.
Surdegen hittade jag på för att försöka få igång en vänligt sinnad mjölksyrebakteriekultur så snabbt som möjligt. Det är en ren chansning. Man kan välja att använda en startkultur för att få igång mjölksyran men då ska man också ha ett inkubationssteg i hög värme och luftfuktighet innan man hänger korven på torkning.


Jag har som vanligt försökt att slå samman recept och tekniker från olika håll. Självaste Hugh Fearnley-WhittingstallRiver Cottage står för grunden med sitt recept, som anses som farligt av många andra, eftersom det inte innehåller vare sig nitrit, salpeter eller startkultur. Andra sajter där man kan lära sig mycket är Sausagemaking, Introduction to making Salami och den här köttsajten.



Fortsättning följer...


Andra bloggar om: , , , , ,

5 kommentarer:

  1. Ha ha! Instämmer med föregående.

    Jag är nästan omvänd, om är inte politiskt så kanske i fråga om korvtillverkning. Jag vill också stoppa!

    SvaraRadera
  2. Strålande, jag tjuter av skratt. Den som inte inser det geniala i att vara socialist efter detta kan inte vara riktigt klok.

    Lycka till.

    SvaraRadera
  3. Ett ytterligare folkligt nedärvt sätt att få igång syrningskulturen är att tillsätta det första sköljvattnet från riset man får när man sköljer jasminris inför ett riskok. Sila och nlåt stå varmt en halv dag och använde sedan i korvsmeten.
    Så gör vi i n är vi gör "sai grog" thailändska syrad isterband. Sedan får korvarna ligga ljummet framför elementet i minst en dag innan de ytterligare torkas i ugn i ett dygn före jupphängning och mognad,

    SvaraRadera
  4. Ironiskt då att Mamma Scans produkter är ett resultatet av en koperation av bönder. Principen är ju att små producenter skall ha samma avsättningsmöjlighet för sina produkter som de stora lantbruksföretagen. Ur det perspektivet så är väl Scans produkter väldigt socialistiska och däemed säkert extra goda.

    SvaraRadera