fredag 23 februari 2007

Ostsufflé

Ända sedan nyårsdagen har jag längtat efter sufflé. I kväll ville L ha omelett, men det är lunch för mig, så då blev det läge för sufflé. Diverse ostkanter i kylen pekade mot en ostsufflé. Sufflén blev bra den här gången också, smakmässigt. Tekniken kan bli bättre men snart blir det lätt som en plätt att slänga ihop en sufflé.

Till ostsufflé för två personer:

30 g ekologiskt smör
22 g ekologiskt vetemjöl
1,5 dl ekologisk mjölk
2 ekologiska äggulor
3 ekologiska äggvitor
1,5 dl riven ost, typ Bergkäse, Comté, Gruyere, Parmesan, eller en blandning av goda inte för milda ostar
2 skivor Brie de Meaux eller annan god vitmögelost
salt
god svartpeppar
en nypa ekologiskt starkt paprikapulver
en nypa muskot
  1. Smöra två portionsformar med raka kanter och strö i lite riven ost
  2. Sätt ugnen på 200 grader
  3. Värm mjölken i en kastrull
  4. Smält smöret i en annan
  5. Blanda mjölet i det smälta smöret och låt det skumma utan att ta färg i två minuter
  6. Ta kastrullen med smör och mjöl från värmen och slå i den kokande mjölken och vispa ordentligt så att det blandas jämnt
  7. Rör ner två nypor vardera av salt och peppar, samt en nypa vardera av paprikapulver och muskot
  8. Sätt kastrullen på värmen och låt den tjocka smeten koka under omrörning i en minut
  9. Ta kastrullen från värmen
  10. Rör ner äggulorna
  11. Smaka av för att kontrollera salt och kryddor
  12. Vispa de tre äggvitorna med en nypa salt till ett ganska hårt skum
  13. Klicka i en stor sked äggvita i smeten och rör om så att den blir tunnare och lättare
  14. Rör ner nästan all riven ost
  15. Vänd försiktigt ned resten av äggvitan i smeten med hjälp av en slickepott så att så mycket som möjligt av luften behålls
  16. Fyll portionsformarna med smeten, strö över lite riven ost och ställ in mitt i ugnen
  17. Sänk värmen till 175 grader och grädda i 18 minuter
  18. Lyft upp ett lock på varje sufflé med en kniv och lägg in en skiva brie
Går att förbereda till och med punkt 11. Det är punkt 18 som gör det hela extra läckert. Servera en sallad till, med en dressing gjord på den överblivna äggulan, fransk senap, vinäger, olivolja, [oregano|mejram|dragon], salt och peppar.



Andra bloggar om: , , ,

3 kommentarer:

  1. Jag trodde alltid att suffléer var jättesvåra att lyckas med tills jag provade att göra en efterrättssufflé med hallon. Och lyckades. Gott dessutom.

    Bilden funkar inte men jag antar att du lyckades. Den sjunker inte ihop när man lägger i brie-osten?

    SvaraRadera
  2. Nu borde bilden funka. Fast jag tycker att den var snyggare i verkligheten än på bilden.

    Den sjuker ju alltid ihop efter några minuter, men jag tycker inte att brien verkade förvärra det.

    SvaraRadera